Telnetwerk voor verkeers- en mobiliteitsmonitoring in de provincie Utrecht.


Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat gaat? En zijn het vooral fietsers, of auto’s? Op welke momenten van de dag? Laat jouw raam dan meetellen met Telraam! Meet met een sensor het verkeer in jouw straat en maak deel uit van een groot netwerk van lokale verkeerstellers in de provincie Utrecht.

We zijn op dit moment op zoek naar deelnemers. Meld je hier aan voor deelname aan Telraam!

Wat houdt Telraam in?

Met Telraam helpen inwoners eenvoudig om verkeerstellingen te doen, in wijken, straten en buurten. En jij kunt meedoen! Hoe? Heel makkelijk! Via Telraam krijg je beschikking over een verkeersteller (het Telraam), die je eenvoudig plaatst op een raam met uitzicht op de straat. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtauto’s. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden.

Als je meedoet maak je deel uit van het Telnetwerk van de provincie Utrecht dat in 2022 uitgroeit tot maar liefst 300 lokale meetpunten. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net. Je wordt begeleid bij de installatie en we organiseren een tweetal workshops waarin jij als verkeersteller meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de Telraam website.


Waarom doen we dit?

Verkeerstellingen vinden momenteel vooral plaats bij hoofdwegen. Met de Telraamsensoren krijgen we juist meer inzicht in verkeersstromen in wijken en buurten. Het effect van verkeersingrepen kan bijvoorbeeld duidelijk worden. Denk aan sluipverkeer. Maar ook kan de verkeersdrukte in vergelijkbare straten in meerdere gemeenten met elkaar vergeleken worden. Dat levert jouzelf interessante informatie op over de plek waar je woont. Maar ook onderzoekers en beleidsmakers kunnen veel hebben aan deze data. Bijvoorbeeld om te kijken naar de relatie tussen verkeer, verkeersgedrag en leefbaarheid in wijken en welke maatregelen mogelijk nodig zijn.

In 2021 is er al een pilot geweest met 20 Telramen in de provincie Utrecht. Het blijkt betrouwbare en nuttige informatie op te leveren, waar zowel inwoners, onderzoekers en beleidsmakers veel aan hebben. Daarom kunnen vanaf 2022 maar liefst 300 inwoners in de provincie Utrecht meetellen. De resultaten van de 20 Telramen in de pilotfase, kun je zien via de kaart op www.telraam.net.


Wie kan deelnemen?

Enthousiast geworden, maar vraag je je af of jouw raam of straat geschikt zijn om deel te nemen?

Elk type straat is in principe interessant; woonwijken, woonerven en doorgaande straten in een wijk en buurt. Wij zijn geïnteresseerd in jouw gegeven. En het levert jou waardevolle informatie op!

Er zijn natuurlijk wel een paar voorwaarden:

 • Je hebt een ‘geschikt raam’ nodig om te tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping met volledig zicht op de weg zonder obstakels. Bij jouw aanmelding vragen wij jou daarom om wat informatie en enkele foto’s, zodat we goed kunnen beoordelen of jouw raam geschikt is voor een goede positie van de sensor.
 • We vragen je om minimaal 1 jaar deel te nemen aan het Telraamnetwerk. We vinden dit belangrijk omdat metingen steeds interessanter en betrouwbaarder worden als je ze voor langere tijd doet. En bovendien wordt bijvoorbeeld verkeersbeleid gemaakt op basis van jaarcijfers.
 • De Telraamsensor blijft eigendom van de provincie Utrecht en krijg jij in bruikleen. We vragen je om er netjes mee om te gaan.

TIP: ben je geïnteresseerd om mee te doen maar heb je geen geschikt raam? Misschien hebben de buren wel een goed zicht op de weg. Je kunt vragen of zij interesse hebben om mee te doen. Als je wilt kun je bijvoorbeeld deze flyer gebruiken! Flyer downloadbaar maken.


Meld je aan!

 • Vul dit aanmeldformulier volledig in en lever de benodigde gegevens aan.
 • Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. We kijken dan in de eerste plaats of de positie van jouw raam geschikt is om tellingen te doen. En daarnaast kijken we naar een goede spreiding van de sensoren over de provincie Utrecht.
 • Je krijgt van ons bericht of je mee kunt doen of niet.
 • Als je meedoet, wordt een startworkshop gepland waarin je informatie krijgt over deelname en jouw sensor krijgt uitgereikt.
 • Als je een tijdje op weg bent met tellen, kun je meedoen aan een tussentijds data-workshop, waarin je onder andere uitleg krijgt hoe je zelf jouw data kunt analyseren en we kijken naar eerste resultaten.
 • Tussentijds houden we je regelmatig op de hoogte.
 • Als jouw sensor (tijdelijk) geen goede metingen meer doorgeeft, dan word je daarover geïnformeerd, zodat je even kunt kijken wat er aan de hand is. Meestal is het heel makkelijk en snel door jou zelf weer op te lossen. Zo ben je altijd up to date!
 • Als je niet geselecteerd wordt, kun je natuurlijk wel verder op de hoogte worden gehouden, als je dat wilt. Of je kunt iemand in jouw straat of buurt proberen te interesseren.

Belangrijk om te weten

 • Telraam verwerkt de camera-beelden onmiddellijk. De beelden van de camera worden nooit opgeslagen. De camera filmt bovendien in lage resolutie waardoor hij geen gezichten of nummerplaten herkent.
 • De metingen zijn niet te herleiden naar een huisadres. Op de kaart via www.telraam.net zie je alleen (een deel) van de straat waar wordt gemeten, niet het specifieke huisadres.
 • Telraam is een initiatief uit België. Daar wordt al veelvuldig gemeten. Via de website van Telraam (www.telraam.net) vind je meer informatie, ervaringen, veelgestelde vragen en extra uitleg.

Doe jij mee?!

Meld je aan via dit formulier?