Sint-Niklaas Vijfstraten

België / Belgique

Fietstellingen in de stationsbuurt


De Provincie Oost-Vlaanderen en de stad Sint-Niklaas, ism het Europees project COMPAIR, maken in 2024 verder werk van veiligere en gezondere woonbuurten. Op 5 mei 2024 wordt immers de nieuwe fietsersbrug Vijfstraten ingehuldigd!

Daarom willen we het (fiets)verkeer meten in de stationsbuurt (ten Noorden en Zuiden van het station). Daar willen we een vijftal telramen bij bewoners thuis en ook een vijftal tellussen op bestaande fietspaden en aan de oprit voor de toekomstige brug installeren.

Telraam, wat is dat?

Telraam is een verkeersteller die je voor je raam (met uitzicht op je straat) plaatst. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van onder andere fietsers, voetgangers, auto’s en zwaar verkeer. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden. Alle metingen zijn terug te vinden op https://www.telraam.net.

Als je interesse hebt en je voldoet aan een aantal vereisten, dan krijg je tijdelijk een Telraam ter beschikking. Je wordt met duidelijke instructies begeleid bij de installatie en we organiseren op een later tijdstip ook een workshop waarin jij als deelnemer meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de website van Telraam.

Zelf een verkeersteller of telraam plaatsen?

Ben jij geïnteresseerd en voldoe jij aan de onderstaande vereisten om een gratis Telraam op te hangen? Schrijf je dan zeker in vóór eind april 2024 via deze link :

Dit zijn de vereisten:

  • Je woont op één van volgende plaatsen (zie plannetje onderaan):

1) Noordlaan (hoek Herdersstraat)
2) Slachthuisstraat (vlakbij Noordlaan)
3) Oosterlaan (R42): tussen Hofstraat en Broodstraat + Kleine Laan: tussen Broodstraat en Stationsplein
4) Oosterlaan: tussen Vermorgenstraat en Tabakstraat
5) Oude Molenstraat: aan grasperkje Minderbroedersstraat

  • Je woning heeft een raam aan de straatkant;
  • Dit raam moet een volledig vrij zicht op de straat hebben. Er mogen dus geen verlichtingspalen, bomen of constructies staan, die het zicht blokkeren;
  • Dit raam bevindt zich op de eerste of tweede verdieping en niet op het gelijkvloers. Dit geeft het beste beeld;
  • Voor dit raam is geen vliegenraam of rolluik aanwezig;
  • Je bent bereid om minstens 3 maanden te tellen;
  • Je beschikt over een stopcontact in de buurt van het raam (of je kan via een verlengsnoer werken);