Monitoring van verkeer in Zele


Zelenaren tellen mee

We werken aan een verkeersleefbaar en bereikbaar Zele, voor iedereen die in de gemeente woont of bezoekt. De gemeente Zele zoekt daarom tien woningen waar een Telraam achter het raam mag hangen. Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Zowel qua fietsers, auto’s als vrachtwagens? Laat jouw raam dan meetellen met Telraam! 

Hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent? Telraam is een slimme sensor die bij daglicht fietsers, auto’s, voetgangers en vrachtwagens of bussen telt. Door permanente Telraam metingen gedurende een lange periode uit te voeren kunnen er in het beantwoorden van bovenstaande vragen gegevens worden verzameld.

Deze metingen laten eveneens toe om de circulatie aan te passen, meer fietsruimte te vragen of sluipverkeer tegen te gaan. We willen hiervoor een goed zicht krijgen op de verschillende verkeersstromen in en door onze gemeente. Dit doen we, met Telraam en met onze inwoners. 

3 redenen om je in te schrijven voor Telraam in Zele:

  1. Je woont in Zele en wilt graag weten hoeveel en welk verkeer er door jouw straat komt. Tel zelf mee en help de gemeente aan de juiste cijfers.
  2. Je ontvangt een betrouwbare verkeersteller tijdens een workshop. Hang het aan het raam en het tellen kan beginnen. Zo simpel is dat.
  3. Je verzamelt gegevens over fietsers, voetgangers, wagens en grote voertuigen om infrastructuur, lichten en verkeersplannen efficiënter te maken. En iedereen kan de cijfers bekijken en gebruiken.

Opstart en oproep

Woon jij ergens waar de verkeerssituatie beter kan en ben je bereid jouw raam ter beschikking te stellen? Laat het ons dan voor 1 maart weten. Begin maart worden de geselecteerde tellers uit Zele bekendgemaakt en worden ze uitgenodigd op een workshop dit voorjaar.

Gemeente Zele Team Infrastructuur & Mobiliteit en Telraam