Opmaak mobiliteitsplan met Telraam


Nieuw mobiliteitsplan voor Wuustwezel

Hoe ga jij naar het werk, naar de winkel, naar school? Gaat dat vlot of eerder frustrerend traag? En hoe zou het beter, veiliger, gezonder of aangenamer kunnen? Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Zowel qua fietsers, auto’s als vrachtwagens?

Het zijn vragen waar de gemeente Wuustwezel van jou als inwoner een antwoord op wilt. Waarom? Omdat de gemeente Wuustwezel op basis van jouw kennis en input een nieuw mobiliteitsplan gaat opstellen. De gemeente Wuustwezel maakt hiervoor onder andere gebruik van Telraam meetgegevens als input voor de opmaak van het mobiliteitsplan.

Nieuwe sensor telt het verkeer in je straat

Bedoeling is inzicht te krijgen in het verkeer in jouw straat. De gemeente stelt een jaar lang 45 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 45 bewoners van Wuustwezel die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdek je als burgerwetenschapper hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit jouw buurt. Woonstraten en kleinere verkeersassen zijn straten waar vaak precieze en gedetailleerde verkeersmeetgegevens voor ontbreken. Metingen met Telraam kunnen bijdragen om een goed en volledig beeld te krijgen van het effectieve gebruik van deze straten.

Vragen als hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent?

Door gedurende een lange periode permanente Telraam metingen uit te voeren kunnen er gegevens worden verzameld voor het beantwoorden van deze vragen. En kunnen deze meetgegevens bijdragen aan het nieuwe mobiliteitsplan voor Wuustwezel.

Hoe werkt Telraam?

Voor mobiliteitsbeleid zijn verkeerstellingen steeds de basis. Telraam past innovatieve technieken toe die het mogelijk maken dat je als bewoner kan meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit je eigen straat. De Telraamsensor hang je aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam. Daarnaast heb je een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Bij aanmelding als kandidaat wordt gevraagd naar een foto van het zicht op de straat vanuit je raam. Dit essentieel om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment. Op basis van deze inschrijvingen en de adressen zal een keuze gemaakt worden die eveneens de spreiding over de gemeente garandeert.

De data die burgers verzamelen met de sensor zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraam website.

Wat kun je verwachten?

Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je een Telraam sensor en een uitnodiging voor een workshop waarin je meer informatie en uitleg krijgt. Tijdens het experiment krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Telraam is een nieuw initiatief rond verkeerstellen met de burgers waar de gemeente Wuustwezel nu mee van start gaat rond het nieuwe mobiliteitsplan voor de gemeente. Meer info hierover vind je hier: 

Meedoen?

Meld je voor 9 mei 2021 aan via deze linkAlle kandidaten vernemen half mei of ze geselecteerd zijn. De geselecteerden ontvangen dan ook een uitnodiging voor een workshop eind mei.