Samen verkeer en luchtkwaliteit meten


De gemeente Herzele maakt in 2023 verder werk van veiligere en gezondere schoolomgevingen. Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er in jouw straat passeert? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Want we starten binnenkort met COMPAIR, een burgerwetenschapsproject waarbij inwoners eenvoudig zelf verkeerstellingen kunnen doen en luchtkwaliteit kunnen meten in hun eigen straat. En ook in jouw straat willen we, samen met jou, het verkeer en de luchtkwaliteit in kaart brengen. We beginnen met verkeerstellingen via een Telraam (en starten de luchtkwaliteitsmetingen later).

Telraam, wat is dat?

Telraam is een verkeersteller die je voor je raam (met uitzicht op je straat) plaatst. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en zwaar verkeer. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net.

Als je interesse hebt en je voldoet aan een aantal vereisten, dan krijg je een telraam. Je wordt begeleid bij de installatie en we organiseren ook een workshop waarin jij als verkeersteller meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de website van Telraam.

Zelf een verkeersteller plaatsen

Ben jij geïnteresseerd en voldoe jij aan de onderstaande vereisten om een gratis Telraam op te hangen? Schrijf je dan zeker in vóór 20 januari 2023 via deze link.  De workshop (indien je geselecteerd bent) zal doorgaan op dinsdagavond 7 februari 2023 om 19u30.

Dit zijn de vereisten:

  • Je bent woonachtig in één van deze straten (zie kaart met perimeter hieronder): Burgemeester Matthysstraat, Bevrijdingsstraat, Graaf du Parclaan, Burchtlaan, Kerkstraat, Oudendries, Kerkkouter, Groenlaan, Schoolstraat, Kerselarenlaan, Tuinwijkstraat, Hoogstraat (Trotstraat tot Groenlaan), Kloosterstraat (huisnummers 1-40), Stationstraat (Lindestraat tot Tramzate) of Markt;
  • Je hebt een woning met een raam aan de straatkant;
  • Dit raam moet een volledig vrij zicht op de straat hebben. Er mogen dus geen verlichtingspalen, bomen of constructies staan, die het zicht blokkeren;
  • Dit raam bevindt zich op de eerste of tweede verdieping en niet op het gelijkvloers. Dit geeft het beste beeld;
  • Voor dit raam is geen vliegenraam of rolluik aanwezig;
  • Je bent bereid om minstens 6 maanden te tellen;
  • Je beschikt over een stopcontact in de buurt van het raam (of je kan via een verlengsnoer werken);

Achtergrondinfo & projectpartners
De verkeerstellingen met Telraam zijn een onderdeel van een ruimer project waarbij ook statische en dynamische luchtkwaliteitsmetingen voor NO2 zullen worden georganiseerd. Deze schoolomgeving in Herzele werd als pilot geselecteerd in het kader van het Europese COMPAIR project dat door Digitaal Vlaanderen wordt gecoördineerd.
De betrokken partners voor het pilootproject in de gemeente Herzele zijn: de gemeente Herzele, Intercommunale SOLVA, Sint-Paulusinstituut, VBS Herzele, GBS De Kersentuin, Digitaal Vlaanderen, VMM, Mobiel 21 en Telraam.