verkeerstellingen in Bornem


Nieuwe sensor telt het verkeer in je straat

Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Zowel qua fietsers, auto’s als vrachtwagens? Laat jouw raam dan gratis meetellen met Telraam!

Telraam en de gemeente Bornem zetten samen een nieuw experiment op dat inzicht geeft in het verkeer in jouw straat. De gemeente stelt een jaar lang 30 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 30 bewoners van Bornem die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdek je als burgerwetenschapper hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit jouw buurt. Deze woonstraten en kleinere verkeersassen zijn straten waar vaak precieze en gedetailleerde verkeersmeetgegevens voor ontbreken. Metingen met Telraam kunnen bijdragen om een goed en volledig beeld te krijgen van het effectieve gebruik van jouw straat.

Vragen als hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent? Door permanente Telraam metingen gedurende een lange periode uit te voeren kunnen er in het beantwoorden van deze, en andere, vragen gegevens worden verzameld.

Interesse? Schrijf je nu gratis in. En maak zo deel uit van het telnetwerk dat wordt opgestart.

Hoe werkt Telraam?

Aan mobiliteitsbeleid liggen meestal verkeerstellingen ten grondslag. Innovatieve technieken die bij Telraam worden gebruikt maken het mogelijk dat ook jij als bewoner kunt meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit je eigen straat. De Telraamsensor hang je aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam. Daarnaast heb je een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment, zal er een selectie plaatsvinden. Zo word je bij de aanmelding gevraagd om een foto aan te leveren van het zicht op de straat vanuit je raam. En willen we graag een spreiding over de gemeente bewerkstelligen. Daarom maken we op basis van de inschrijvingen en adressen een keuze.

De data die jij en anderen verzamelen met de sensor zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraam homepagina.

Wat kun je verwachten?

Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je de Telraam sensor en een uitnodiging voor een workshop waarin je meer informatie en uitleg krijgt. Tijdens het experiment krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Telraam is een initiatief van Transport & Mobility Leuven, Mobiel 21 en Waanz.in, waarmee de gemeente Bornem nu van start gaat.

Meedoen?

Wil je meedoen met Telraam in Bornem? Meld je voor 15 maart 2021 aan via knop hieronder. 

Alle kandidaten vernemen eind maart of ze geselecteerd zijn. De geselecteerden ontvangen dan ook een uitnodiging voor een workshop in april.