Vlaams Instituut Gezond Leven & Sport Vlaanderen


10 000 stappen: Elke stap telt!

Lokale besturen krijgen in het kader van de campagne '10.000 stappen: Elke stap telt!' van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen de kans om gratis één Telraam aan te vragen.

Dit toestel kan onder andere geplaatst worden op een raam in de zone van een geplande actie binnen focusjaar 2023 'Gezonde mobiliteit en STOP-principe'.

Bovendien biedt het Telraam de mogelijkheid om de effecten van de acties na te gaan aan de hand van de beschikbare data en dashboards en kunnen deze cijfers ook eenvoudig naar de burgers gecommuniceerd worden.

Telraam S2

De deelnemende gemeentes krijgen voor dit project de nieuwe Telraam sensor: Telraam S2. Deze sensor is makkelijk te installeren en je hebt in tegenstelling tot voordien geen wifi verbinding meer nodig. De data die alle Telramen verzamelen zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraam website: www.telraam.net.

Waar je een Telraam S2 omhoog kan hangen

Bij aanmelding als kandidaat wordt gevraagd naar een foto van het zicht op de straat vanuit je raam. Dit is essentieel om vast te stellen of dit raam geschikt is. Om kwalitatieve data te verzekeren, moet er namelijk aan een aantal vereisten worden voldaan:

 1️⃣ Verdiep: Het raam is niet op de begane grond en met voorkeur op het eerste verdiep. De minimale hoogte is 3 meter. Bij voorkeur hoger.

 2️⃣ Maximale afstand van raam tot straat is ongeveer 15 meter.

3️⃣ Minimale afstand: Je Telraam staat niet te dicht bij de weg. "Te dicht" betekent dat voertuigen ter grootte van een bestelwagen (en groter) niet in het gezichtsveld van de camera passen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij eenrichtingsstraten waar aan weerszijden geen voetpad is, bijvoorbeeld een straat die smaller is dan 5 meter. 

4️⃣ Vrij zicht: geen bomen, haag, vlaggen, vliegenraam, ... Bewegende voorwerpen zullen de herkenning van bewegende voertuigen hinderen. 

5️⃣ Geen kruispunten/verkeerslichten: Vermijd locaties waar het verkeer langer dan 30 seconden volledig stilstaat, met name in de buurt van verkeerslichten of drukke kruispunten.

6️⃣ Loodrecht: raam moet loodrecht op de straat uitgeven, niet schuin.

7️⃣ Stopcontact in de buurt van het raam, want het Telraam heeft stroom nodig. 

Bij aanmelding als kandidaat wordt gevraagd naar een foto van het zicht op de straat vanuit je raam. Dit is essentieel om vast te stellen of dit raam geschikt is.Als je als gemeente een Telraam wilt plaatsen, vragen we dan ook om 3x het kandidatenformulier in te vullen zodat je 3 locaties ingeeft. Je kan maar 1 locatie per kandidatenformulier invullen. Zo kunnen wij jou helpen om de meest optimale locatie te kiezen.

Vul bij de straat, huisnummer, postcode en gemeente het adres in van de locatie (dit zal niet per se je eigen adres zijn). Voor elk kandidatenformulier (en dus iedere verschillende locatie), moet dit dus een ander adres zijn.

Wat kun je verwachten?

In dit project kunnen lokale besturen via de 10.000-stappen oproep een Telraam verkrijgen.

De eerste oproep liep vanaf februari tot eind april. Enkele tientallen lokale besturen namen hieraan deel. Na het volgen van digitale workshops met meer informatie en uitleg over het Telraam werden de Telraam S2 toestellen opgestuurd. Op dit moment zijn verschillende Telramen geïnstalleerd op terrein. 

Op 23 mei werd een tweede oproep gelanceerd. Dit formulier blijft openstaan voor bijkomende inschrijvingen tem eind september. We voorzien nog een webinar na de zomer op 26/9.

Was je nog niet op de hoogte van deze 10.000 stappen campagne, maar wens je toch via deze oproep een Telraam S2 te verkrijgen om in te zetten in jouw gemeente? Neem dan allereerst contact op met je lokaal LOGO. Meer info over de campagne vind je hier

Meer info volgt snel. Tijdens het project krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Meedoen?

Meld je voor de eerste aan via deze link