Participatieve verkeerstellingen Leuven

België / Belgique

Participatieve verkeerstellingen Leuven


Heb je je ooit afgevraagd hoe druk jouw straat echt is? Of het nu fietsers of automobilisten zijn die de overhand hebben, en op welke tijdstippen dit gebeurt? Laat dan jouw raam een rol spelen in het Telraam-netwerk! Door een sensor te plaatsen, kun je het verkeer in jouw straat monitoren en word je onderdeel van een uitgebreid netwerk van lokale verkeerstellers in Leuven. We starten met de heractivatie van het originele Leuven Telraamnetwerk van 2018, alsook met  het aanleggen van een lijst van kandidaten van mensen die in de toekomst mee willen doen met Telraam! 

Wil je graag meer info of heb je nog een 'oud' Telraam v1 toestel liggen dat je wilt heractiveren? Schrijf je dan in voor het evenement op dinsdag 2 juli (19u30-21u, Kantine Maakleerplek, Stapelhuisstraat 13 – 15, 3000 Leuven) Telraam sensor Repair Café”, georganiseerd in samenwerking met Maakbaar Leuven.


Waarom doen we dit?

De stad Leuven zet enerzijds al geruime tijd in op burgerparticipatie bij grote en kleine mobiliteitsprojecten en investeert anderzijds veel in dataverzameling en evidenced based beleid. In Telraam komen beide zaken samen. Dankzij de ondernemerszin en vooral het enthousiasme van de Leuvenaar kon de stad de afgelopen jaren genieten van een ongekende hoeveelheid aan verkeersteldata. Die verzamelde data wordt volop gebruikt voor het ondersteunen van beleidskeuzes en het voeden van plannings- en ontwerpprocessen, om klachten rond verkeersdrukte of -snelheid te objectiveren, voor het evalueren van de impact van mobiliteitsmaatregelen en voor het monitoren van de verkeersstromen in Leuven en het analyseren van tendenzen op langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan de herinrichting van de Constantin Meunierstraat, de plaatsing van verkeersremmende maatregelen of natuurlijk de evaluatie van het mobiliteitsplan in Kessel-Lo.

Om in de toekomst Leuvenaars te blijven betrekken in het mobiliteitsbeleid en volop verkeersteldata te blijven verzamelen, wil de stad het Leuvense Telraam netwerk actief ondersteunen en deze manier van werken nu verankeren in haar structurele werking rond verkeersdataverzameling en participatieve mobiliteitsprojecten. In de eerste plaats willen we de Telraam pioniers weer zoveel mogelijk aan het tellen krijgen, in de komende jaren zullen we ook nieuwe kandidaten nodig hebben voor nieuwe mobiliteitsprojecten.


Telraam in Leuven (sinds 2019)

Misschien klinkt Telraam je al bekend in de oren. Dat kan kloppen, want Telraam is oorspronkelijk gestart in Leuven. Het was hier dat het eerste netwerk van Telraam v1 sensoren werd uitgerold, met op een gegeven moment meer dan 100 actieve Telramen. Nu is het tijd om deze sensoren opnieuw te activeren en het netwerk verder uit te breiden. Als je eerder al een Telraam v1 hebt ontvangen, vind je onderaan informatie over hoe je deze kunt laten repareren en opnieuw activeren.

Telraam maakt het voor inwoners makkelijk om verkeer in hun wijken, straten, en buurten te tellen. En jij kan deel uitmaken van dit project! Het is simpel: je krijgt een Telraam-verkeersteller die je op je raam plaatst. Of indien je nog een Telraam v1 hebt van vroeger, helpen we met de reactivatie. Deze sensor registreert automatisch het aantal fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtwagens, waardoor je inzicht krijgt in het verkeersgedrag in jouw straat.


Wil je een Telraam om mee te meten?

Op dit moment hebben we een open oproep voor iedereen die enthousiast is om verkeer te tellen en een 'geschikt' raam of straat hebt. Vul het aanmeldformulier in en doe mee. We selecteren deelnemers op basis van de geschiktheid van hun raam en streven naar een goede verspreiding van sensoren in Leuven. Op dit moment worden echter voorlopig geen nieuwe Telraamtoestellen uitgedeeld, maar we houden je kandidatuur bij voor wanneer we overgaan tot deze fase. 

Een 'geschikt raam' is noodzakelijk voor de tellingen. Dit betekent:

  •  een raam op de eerste of tweede verdieping met vrij zicht op de straat. Bij je aanmelding vragen we om enkele gegevens en foto's om de geschiktheid van jouw raam te beoordelen.
  • We verwachten dat je minstens een jaar meedoet met het Telraam-netwerk voor betrouwbare en interessante metingen.
  • Het Telraam blijft eigendom van Leuven maar wordt aan jou uitgeleend. We rekenen erop dat je er zorgvuldig mee omgaat.

Tip: Heb je zelf geen geschikt raam? Misschien kunnen je buren helpen! Vraag of zij interesse hebben om mee te doen.


Heb je nog een Telraam v1 toestel?

We gaan voor een heractivatie van het Leuvense Telraamnetwerk met onze eerste generatie Telramen (Telraam v1). Heb jij nog zo een Telraam liggen, maar is het defect en wil je toch nog graag meetellen? Dan voorzien we dat jouw Telraam gerepareerd wordt.

Concreet kan je iedere donderdagavond, vanaf 04/07/2024 tot 31/10/2024, terecht bij Maakbaar om je Telraam v1 te laten herstellen. Je hoeft enkel een tijdsslot te reserveren (link) en je Telraam mee te nemen. Daar staat er een medewerker voor je klaar om je Telraam meteen te herstellen en instructies mee te geven hoe je het opnieuw kan installeren. Wil je je Telraam inleveren en niet meer verder tellen, dan kan je het ook daar inleveren.


Belangrijk om te weten

Telraam verwerkt camera-beelden direct, zonder opslag, en filmt in lage resolutie, waardoor gezichten of nummerplaten niet herkenbaar zijn. Metingen kunnen niet worden teruggeleid naar een specifiek huisadres. Op de kaart op www.telraam.net zie je slechts een deel van de straat waar gemeten wordt, niet het adres zelf.