Samen fietsers tellen in Amsterdam-Noord.


Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat gaat? En zijn het vooral fietsers, of auto’s? Op welke momenten van de dag? Laat jouw raam dan meetellen met Telraam! Meet met een sensor het verkeer in jouw straat en maak deel uit van een netwerk van lokale verkeerstellers in stadsdeel Amsterdam-Noord.

We zijn op dit moment op zoek naar deelnemers. Meld je hier aan voor deelname aan Telraam!

Wat houdt Telraam in?

Met Telraam helpen inwoners eenvoudig om verkeerstellingen te doen, in wijken, straten en buurten. En jij kunt meedoen! Hoe? Heel makkelijk! Via Telraam krijg je beschikking over een verkeersteller (het Telraam), die je eenvoudig plaatst op een raam met uitzicht op de straat. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtauto’s. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden.

Als je meedoet maak je deel uit van het Telnetwerk in Amsterdam-Noord met 20 lokale meetpunten. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net. Je wordt begeleid bij de installatie en we organiseren een tweetal workshops waarin jij als verkeersteller meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de Telraam website.

Waarom doen we dit?

Verkeerstellingen vinden momenteel vooral plaats bij hoofd(auto)wegen. Met de Telraamsensoren krijgen we juist meer inzicht in verkeersstromen in wijken en buurten. We zijn nu dan ook benieuwd naar waar gefietst wordt, en hoe. Belangrijk om te weten, bijvoorbeeld om fietsen voor alle leeftijden leuker en veiliger te maken. Ook kan het effect van verkeersingrepen bijvoorbeeld duidelijk worden en kan de verkeersdrukte in vergelijkbare straten in meerdere gemeenten met elkaar vergeleken worden. Dat levert jouzelf interessante informatie op over de plek waar je woont. En ook onderzoekers en beleidsmakers kunnen veel hebben aan deze data. Bijvoorbeeld om te kijken naar de relatie tussen (fiets)verkeer en leefbaarheid in wijken en welke maatregelen mogelijk nodig zijn.

Mobiliteitsdata en burgerwetenschap

Verkeersdata worden vaak verzameld in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven. Graag onderzoeken we of dit ook anders kan, juist door nu samen met Amsterdammers te tellen. We organiseren daarom twee workshops en leren samen meer over de betekenis en mogelijkheden van technologie en ‘data’ voor de stad. Deze oproep wordt mogelijk gemaakt in het kader van het Europese Urbanite project.

Wie kan deelnemen?

Enthousiast geworden, maar vraag je je af of jouw raam of straat geschikt zijn om deel te nemen?

Elk type straat is in principe interessant; woonwijken, woonerven en doorgaande straten in een wijk en buurt. Wij zijn geïnteresseerd in jouw gegevens. En het levert jou waardevolle informatie op!

Er zijn een paar randvoorwaarden:

  • Je hebt een ‘geschikt raam’ nodig om te kunnen tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping met volledig zicht op de weg zonder obstakels. Bij jouw aanmelding vragen wij jou daarom om wat informatie en enkele foto’s, zodat we goed kunnen beoordelen of jouw raam geschikt is voor een goede positie van de sensor.
  • We vragen je om minimaal 6 maanden deel te nemen aan het Telraamnetwerk. We vinden dit belangrijk omdat metingen steeds interessanter en betrouwbaarder worden als je ze voor langere tijd doet. En bovendien wordt bijvoorbeeld verkeersbeleid gemaakt op basis van jaarcijfers.
  • De Telraamsensor blijft eigendom van de gemeente Amsterdam en krijg jij in bruikleen. We vragen je om er netjes mee om te gaan.

TIP: ben je geïnteresseerd om mee te doen maar heb je geen geschikt raam? Misschien hebben de buren wel een goed zicht op de weg. Je kunt vragen of zij interesse hebben om mee te doen.

Vul het aanmeldformulier volledig in en lever de benodigde gegevens aan. Graag uiterlijk op 8 maart '23.

Wat is de planning?

Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. We kijken dan in de eerste plaats of de positie van jouw raam geschikt is om tellingen te doen. En daarnaast kijken we naar een goede spreiding van de sensoren over het stadsdeel.

Je krijgt van ons begin maart '23 bericht of je mee kunt doen of niet.

Als je meedoet, wordt een startworkshop op 9 maart '23 's avonds (ontvangst vanaf 19u30, workshop van 20u tot 21u) gepland waarin je informatie krijgt over deelname en jouw sensor krijgt uitgereikt. Als je een tijdje op weg bent met tellen, kun je meedoen aan een data-workshop, waarin je onder andere uitleg krijgt hoe je zelf jouw data kunt analyseren en we kijken naar eerste resultaten. Tussentijds houden we je regelmatig op de hoogte. Als je niet geselecteerd wordt, kun je natuurlijk wel verder op de hoogte worden gehouden, als je dat wilt. Of je kunt iemand in jouw straat of buurt proberen te interesseren.

Belangrijk om te weten

  • Telraam verwerkt de camera-beelden onmiddellijk. De beelden van de camera worden nooit opgeslagen. De camera filmt bovendien in lage resolutie waardoor hij geen gezichten of nummerplaten herkent.
  • De metingen zijn niet te herleiden naar een huisadres. Op de kaart via www.telraam.net zie je alleen (een deel) van de straat waar wordt gemeten, niet het specifieke huisadres.
  • Telraam is een initiatief uit België. Daar wordt al veelvuldig gemeten. Via de website van Telraam (www.telraam.net) vind je meer informatie, ervaringen, veelgestelde vragen en extra uitleg.

Doe jij mee?!

Meld je aan via dit formulier!